Körkortsutbildning

Körkortsutbildning

En riktig gedigen körkortsutbildning är viktigt för att kunna skapa en trafiksäker miljö. På denna webbplats om körkortsutbildning får du tips på det du behöver tänka på oavsett om du ska om du ska ta körkort privat, köra bil på en körskola eller ta en intensivutbildning för att skaffa körkort.

De allra flesta som ska ta bilkörkort använder sig av trafikskolor för en del eller hela körkortsutbildningen eftersom det är en viss trygghet med körskolebilarnas dubbelkommando.

Körkortsutbildningen är uppdelad i två delar. En teoretisk del, så kallat kunskapsprov, och en praktisk del, så kallat körprov.

Typer av körkort

Typer av körkort

Det finns många olika typer av körkortsutbildningar att välja på beroende på vilket fordon som man ska köra

  • Mopedkörkort för både Moped Klass I och Moped Klass II
  • Motorcykelkörkort från lätt motorcykel upp till riktigt tunga och motorstarka motorcyklar
  • Körkort flr personbilar och lätta lastbilar
  • Körkort för buss eller lastbil
  • Taxikörkort
  • Även för elcyklar som kör snabbare än 25 km/h eller som driver utan att man trampar behöver en mopedkörkort

Teoretisk körkortsutbildning

Den teoretiska delen i körkortsutbildningen syftar till att du ska kunna trafiksignaler, fordonet, trafikregler och vilka former av risker som förekommer eller kan förekomma i trafiken.

Den teoretiska delen bedöms sedan med hjälp av ett kunskapsprov som består av 65 frågor av vilka du ska ha 52 rätt.

Praktisk körkortsutbildning

Praktisk körkortsutbildning

Den praktiska delen i körkortsutbildningen har som mål att lära dig hantera bilen på ett trafiksäkert som följer trafikrytmen utan att störa andra medtrafikanter. Innan den praktiska delen av körkortsutbildningen avslutas med ett körprov måste det teoretiska kunskapsprovet vara godkänt.

Den praktiska delen i körkortsutbildningen avslutas med ett körprov i en bil med en maximal vikt på 3500 kg. Bilen måste vara trafikgodkänd och ha dubbelkommando för färdbromsen samt en extra backspegel. Bilen ska ej ha automatväxel.

Körprovet ska ske både i tätort och på landsväg och varar i cirka 30 minuter. Några körmoment som ni tränat på under körkortsutbildningen kommer instruktören be dig att utföra och brukar kunna vara:

  • Backa
  • Parkera i en parkeringsficka
  • Starta i backe
  • Vända i en vägkorsning


Allt intressant om intensivkurser

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om att ta körkort på en intensivkurs men också en del kul och lustiga saker gällande uppkörningar.



Meny - Körkort intensivkurs
Till förstasidan på www.körkort-intensivkurs.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter