Förberedelser inför körkortsutbildningen

För att kunna påbörja sin körkortsutbildning behövs en del förberedelser. Du som ska lära dig köra behöver ansöka om ett körkortstillstånd och om du kör privat behöver din lärare också gå körutbildning för privatlärare.

Körkortstillstånd

Förberedelser inför körkortsutbildningen

För att få gå en körkortsutbildning för något fordon behöver du skaffa ett körkortstillstånd. Detta körkortstillstånd är att intyg som berättigar dig att övningsköra någon typ av fordon även utan giltigt körkort.

Du kan ansöka om körkortstillstånd inför körkortsutbildningen på Körkortsportalen. Du kan själv välja om de endast vill söka körkortstillstånd för en typ av fordon eller flera fordon på en gång.

För att kunna ansöka om körkortstillstånd krävs att du är bosatt i Sverige eller har studerat i Sverige de senaste 6 månaderna.

Typer av körkortstillstånd

Det finns sex stycken olika körkortstillstånd som krävs innan körkortsutbildningen ska påbörjas.

Typer av körkortstillstånd
 • A
 • A1
 • AM
 • B
 • BE
 • Traktorkort

Hälsodeklaration

Hälsodeklaration

För att få körkortstillstånd krävs också att du fyller i en hälsodeklaration sanningsenligt samt att du har ett intyg från behörig optiker, läkare eller trafikskola att din syn är fullgod med eller utan glasögon Blanketter för hälsodeklaration finns hos trafikskolor, hos optiker, vårdcentraler, Transportstyrelsen, Vägverket och en del trafikskolor. Vissa trafikskolor och optiker kan rapportera resultatet av synundersökningen direkt till Transportstyrelsen e-tjänst.

För vissa trafikklasser som tyngre lastbilar med släp eller buss krävs också läkarundersökning eller läkarintyg.

Övningsköra privat

För att få övningsköra privat i sin körkortsutbildning ställs vissa krav på din handledare.

Introduktionsutbildning innan privat körkortsutbildning

För att kunna göra en del av körkortsutbildningen privat måste du han en godkänd handledare och gått en introduktionsutbildning tillsammans med dig. Denna introduktionsutbildning kan du gå när du är 15 år och 9 månader.

Introduktionsutbildning innan privat körkortsutbildning Introduktionsutbildningsdelen i körkortsutbildningen är 3 timmar lång och innehåller:

 • Regler för att privat körkortsutbildning
 • Körkortsutbildningens kursplan och mål
 • Planering och struktur på övningskörningen
 • Grundläggande trafiksäkerhet

På trafikverkets webbplats kan du hitta mycket tips gällande handledning vid privat bilkörning.

Krav för att övningsköra

Kraven för att övningsköra är följande.

 • EU-moped, AM-moped, ska du vara minst 14 år och 9 månader samt ha ett giltigt körkortstillstånd och utbildningen ska genomföras av behörig lärare.
 • Personbil får övningsköras från 16 års ålder och körkortsutbildningen kräver att du ska ha ett körkortstillstånd. Körkortet kan erhållas efter avlagt kunskapsprov och körprov efter 18 års ålder.


Allt intressant om intensivkurser

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om att ta körkort på en intensivkurs men också en del kul och lustiga saker gällande uppkörningar.Meny - Körkort intensivkurs
Till förstasidan på www.körkort-intensivkurs.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter